FAQ

SPLOŠNO
Ali potrebujem jadralsko znanje?

Ne, na krovu vsake jadrnice bo z vami izkušen skipper, ki bo zadolžen za varno upravljanje le-te. Z njegovo pomočjo se boste tudi naučili osnovnih manevrov, tekom tedna boste postali uigrana ekipa in z lahkoto izkoristili športne užitke jadranja. Kdor se bo želel samo sončiti pa mu tudi ne bomo branili.

Starost udeležencev?

Po navadi so naši udeleženci stari med 20 in 30 let. Naši dogodki pa so namenjeni vsem polnoletnim, mlajšim od 35 let. Iskreno se opravičujemo interesentom, ki ne spadajo v ciljno starostno skupino.

Kdo bo poleg mene na jadrnici?

V kolikor izbereš skupinsko prijavo, garantiramo, da boste s prijatelji na isti jadrnici. Skušali bomo upoštevati tudi želje v opombah ob prijavi. Ostali razpored gostov po jadrnicah bo narejen tako, da bo najboljše za vse.

Kdo so skipperji?

Sail Nation da veliko na kvaliteto svojih skipperjev. To so ljudje, ki z vami živijo en teden ter so odgovorni za vašo varnost in dobro počutje. Naši skipperji so eni najbolj izkušenih mladih jadralcev v Sloveniji. Večina izhaja iz športnega jadranja. Sposobni so pametno odreagirati tudi v najbolj neprijetnih situacijah. Poleg tega so to odprti, prijetni ljudje, s katerimi je užitek preživljat čas, pa naj gre za 'čiliranje' ali žuranje.

Omejitev prtljage?

Trdi kovčki niso primerni za na jadrnico, zato svoje stvari raje spakirajte v mehke potovalke. Priporočeno je, da ne pretiravate s prtljago. Njihova teža naj ne presega 20kg.

Kaj če mi je hitro slabo?

Morska bolezen se po naših izkušnjah pojavi redko in še ta samo ob bolj valovitem morju. Prav tako vsi skipperji poznamo trike, kako zmanjšati vplive morske bolezni oziroma jih uporabljamo tako, da do nastanka sploh ne pride.

Ali potrebujem posebna jadralska oblačila?

Ne, vseeno pa je dobro imeti s seboj kakršno koli nepremočljivo obleko. Točne informacije o oblekah bomo glede na vremensko napoved delili z vami v dnevih pred odhodom.

Maj:
V Dalmaciji je v spomladanskem terminu že toplo, tako da pridejo v upoštev poletna oblačila, ki jih drugače vzamete s sabo na morje. Priporočljiva pa so tudi toplejša oblačila kot so razni softshell in windstopper jakne, še posebej za zvečer ko se zna ohladiti in v primeru muhastega spomladanskega vremena.

September:
Temperature so čez dan še vedno poletne, zvečer pa lahko malo "zahladi". Torej poletne obleke ter kaka toplejša, dolga stvar, le za zvečer.

Kako je s hrano in pijačo?

Hrano in pijačo si morate priskrbeti sami. Ob prihodu v začetno marino boste imeli čas tudi za nakupe. Priporočljivo je, da se takrat s sojadralci iz jadrnice organizirate in greste po nakupih. V praksi se je izkazalo, da je dobro že doma pripraviti kak osnoven seznam za hrano in pijačo za 8 ljudi, vsaj za prva dva dni.
Priložnosti za obnovitev zalog hrane bo tekom tedna dovolj. Skipperji vas bomo pravočasno obvestili, ko bomo za daljši čas zapustili »civilizacijo«, prav tako vam bomo na voljo s priporočil kam na večerjo.
Priporočamo, da si privoščite tudi kakšno večerjo v lokalnih restavracijah, saj so te velik del mediteranskega vzdušja.
Dolžnost posadke je, da poskrbi za hrano in pijačo za skipperja. To pomeni nakup hrane v trgovini ter priprava hrane na jadrnici ali pa kritje stroškov v kolikor se odločite jesti v restavraciji. Skipper se bo prilagodil vašem okusu.

DESTINACIJA
Kako do kraja dogodka?

V primeru dovolj velikega števila prijav, bomo organizirali avtobusni prevoz iz Ljubljane in nazaj. V tem primeru vas bomo o ceni obvestili na spletni strani. Če prevoz ne bo organiziran je najbolje, da se dogovorite z ostalimi člani vaše posadke in si delite stroške prevoza.

Check-in in kaj moram storiti?

Vaša naloga je samo spremljati informacije vašega skipperja o lokaciji jadrnice. Vse ostale obveznosti prevzema jadrnice in birokracije bo opravil skipper. Poskrbljeno bo, da skipperja spoznate ob prihodu v začetno marino.

Katere dokumente potrebujem?

Za prestop meje potrebujete osebno izkaznico ali potni list. Pred odhodom bomo potrebovali nekaj informacij o vas in vašem dokumentu s katerim boste potovali, zato je treba ob prijavi preko spletne strani vpisati tudi dodatne podatke. S pomočjo teh podatkov bomo lahko skipperji hitreje opravili check-in.

Ali lahko na Hrvaškem plačujem z evri?

Ne. Še vedno je v uporabi hrvaška kuna, ki je vredna 0,13EUR (1EUR = 7,6 HRK). Ponekod vzamejo tudi evre, a pri tem ponavadi računajo po 10% slabšem tečaju (1 EUR = 7 HRK)

Check-out in kaj moram storiti?

Na dan odhoda je potrebno pospraviti in zapustiti jadrnico do 9.00 zjutraj. Pregled jadrnice in predajo bo opravil skipper.

BOOKING
Kaj je vključeno v ceni?
 • Najem 4-kabinske jadrnice in
 • Pomožni čoln
 • Voda
 • Plin za kuho
 • Končno čiščenje plovila
 • Posteljnina
 • Osebje
 • Skipper
 • DJ
 • Snemalna ekipa
 • Zabava
 • SUP (wasup.si)
 • Zaloga Uniona
 • Zaloga Zale
 • Sailbrace zapestnica
 • Ziggi papirčki
 • Administracija
 • Turistična taksa
 • Vstopnina v obiskane narodne parke
 • Organizacijski stroški
Kakšni so dodatni stroški?
 • Obvezna doplačila 60 €/osebo
 • Marine, privezi, boje
 • Zavarovanje kavcije (damage deposit)
 • Ostalo
 • Hrana in pijača (tudi za skipperja) - cca. 120 €/osebo/teden
 • Prevoz do začetne marine

To je to kar boš porabil!

Kako je z osebnim zdravstvenim zavarovanjem?

Od vseh udeležencev bomo zahtevali, da si pred odhodom uredijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Kartica je brezplačna.
Naročite jo preko hitrega in enostavnega postopka, ki ga najdete na spletni strani ZZZS.

Kdaj moram poravnati plačilo?

Za potrditev rezervacije je potrebno takoj (v 72 urah) nakazati polovico plačila, drugo polovico pa najkasneje 5 (pet) tednov pred odhodom. Pozne prijave (manj kot 5 tednov do odhoda) morajo biti v celoti poravnane v 3 dneh. Podatke za plačilo boste ob prijavi dobili preko e-pošte.

Kdaj je še zadnja možnost, da se prijavim?

Časovna omejitev za prijavo, kot tudi za plačilo je 5 tednov pred odhodom. Po tem datumu ne garantiramo več, da bodo prijave še mogoče. Priporočamo čim hitrejšo prijavo, saj je končno število udeležencev omejeno, poleg tega se tudi cena s časom viša.

Kaj če moram preklicati mojo prijavo?

Če morate iz kakšnih koli razlogov preklicati prijavo, nas čimprej kontaktirajte na info@sailnation.si. Politike vračanja denarja nimamo, tako da v primeru, da ste že plačali akontacijo (prvo polovico), vam te ne moremo vrniti. Omogočamo pa vam, da najdete zamenjavo, ki prevzame vašo prijavo. V vsakem primeru se bomo potrudili rešiti težavo tako, da bo ugodna za vse. Več o tem si lahko preberete v Pogojih poslovanja.

JADRNICA
Ali potrebujem svojo posteljnino?

Ne. Posteljnina vas bo čakala na jadrnici.

Kako je z elektriko?

Na jadrnici so klasične 230V vtičnice, ki pa delujejo SAMO kadar je jadrnica priključena na omrežje (v marinah). Ves čas pa je na voljo 12V napajanje iz akumulatorjev, tako da pridejo v upoštev avtomobilski polnilci za vaše naprave.

Ali bomo lahko poslušali svojo glasbo na jadrnici?

Seveda! Vse jadrnice so opremljene z avtoradiem in ozvočenjem. Večina novejših avtoradiev podpira predvajanje MP3 datotek in preko USB vhoda, vendar je opremljenost s takšnimi sistemi različna od jadrnice do jadrnice. Priporočamo, da imate kot posadka s sabo vsaj en AUX kabel (3,5mm jack-jack), saj je to ponavadi najbolj iskan predmet po marinah.
S sabo bomo na eni izmed jadrnic imeli tudi močnejše ozvočenje in DJ-a, ki bo skrbel za skupno glasbo, ko bomo privezani skupaj.

Kaj moram paziti na jadrnici?

Jadrnice so že v osnovi grajene robustno in z mislijo na varnost, vendar ne škodi če poudarimo nekaj pomembnih stvari:

 • Dobro poslušajte navodila skipperjev in organizatorjev, teh se tudi držite.
 • Naredili bomo vse, da bo vaše jadralsko doživetje karseda varno.
 • Po vkrcanju na jadrnico vam bo skipper predstavil jadrnico, kako določene stvari delujejo in na kaj morate biti še posebej pazljivi.
 • Kadarkoli imate kakršnokoli vprašanje se obrnite na vašega skipperja, skipperja katerekoli druge jadrnice ali na organizatorje. Imamo dovolj izkušenj, da bomo vsako težavo hitro in učinkovito razrešili.
 • Pri gibanju po jadrnici bodite pozorni kam stopate in bodite obuti.
 • Zvečer, ponoči, zjutraj in v primeru valovitega morja je paluba hitro vlažna oziroma mokra, pazite pri hoji in se z vsaj eno roko oprimite trdne opore.
 • Pri prehajanju iz ene jadrnice na drugo in na obalo bodite pozorni na gibanje plovil, preverite če je deska (pasarela), ki je namenjena za prehod, dobro postavljena.
 • Preskakovanje še tako majhnih razdalj je lahko zelo nevarno zato izberite primeren način prehoda, pred tem pa se posvetujte s skipperjem.
 • Med jadranjem bodite pozorni na gibanje jadrnice, jader in valove. O manevrih oziroma stvareh na katere morate biti še posebej pozorni vas bo opozoril skipper.
 • Za vaša dejanja, obnašanje in upoštevanje zakonov, tako na kopnem, kot na jadrnici v nobenem primeru ne moremo odgovarjati organizatorji ali skipperji zato bodite previdni in se obnašajte primerno, da bomo vsi skupaj lahko preživeli super teden na morju.
DEJAVNOSTI
Kakšne aktivnosti mi priporočate?

Poleg jadranja, bomo ves čas spodbujali različne stranske dejavnosti. Od športnih, kot so plavanje, potapljanje, odbojka na mivki, nogomet na mivki, krajši pohodi na bližnje vrhove, do kulturnih, kot so ogledi mest, raziskovanje okolice, obisk trdnjave in botaničnega vrta.
Ponekod bo možen tudi najem vodnih in cestnih skuterjev, vendar zanj potrebujete primerne izpite.